Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
DÜZCE İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Anasayfa
  • KURUMSAL YAPI
    İL MÜDÜRÜ
    İL MÜDÜR YARDIMCILARI
    ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
    BİRİMLER
    İLÇE MÜDÜRLÜKLERİ
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
  • E-HİZMETLER
    TARIM BİLGİ SİSTEMİ (TBS)
    HAYVAN BİLGİ SİSTEMİ (HBS)
    GIDA GÜVENLİĞİ BİLGİ SİSTEMİ (GGBS)
    KÜPE SORGULAMA
    E-DEVLET HİZMETLERİ
  • BİLGİ KAYNAKLARI
    BİLGİ SİSTEMLERİ
    DOKÜMANLAR
    COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERİMİZ
    VETERİNER KLİNİKLERİ
  • GIDA İHBAR HATTI
  • PROJELER
  • YAYINLAR
    FAALİYET RAPORU
    PLANLAR
    İRAP
    YATIRIMCI REHBERİ
  • BASIN
    HABERLER
    FOTOĞRAF GALERİSİ
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksDüzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü > Haber

Fındık Alanlarında Külleme Hastalığı ile Mücadele Başlıyor

4.04.2017 / Gösterim Saysı : 1527 / Arşiv


Fındık üretim alanlarında son 3 yıldan bu yana yoğun olarak verim ve kalite düşüklüğüne neden olan külleme hastalık etmeni (P. guttata) bir fungus olup kışı yere dökülen yapraklarda ve bitki artıklarında geçirerek bahar döneminde kışlama formlarından çıkarak etrafa yayılmakta ve yeni bulaşmalara neden olmaktadır. Hastalık bitkinin yapraklarında, sürgünlerde ve çotanaklar üzerinde belirtiler yapmaktadır.

Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, "fındık külleme hastalığı ile mücadelenin çok önemli olduğunu vurgulayarak üreticilerimizin hastalıkla mücadelede aşağıdaki hususlara özellikle dikkat etmeleri ve fındık üreticileri ilaçlamaya başlamadan önce arılara zarar vermemek için arıcıların uyarılması gerektiğini'' söyledi.

Üreticilerimizin fındık bahçelerini kontrol ederek geçen yılda bahçede hastalık bulaşıklık mevcutsa hastalığın çıkışına bakmaksızın koruyucu ilaçlarla mücadeleye başlanmalı, geçen yıllarda hastalık etmeni bahçede görülmemiş ise yaprakların para büyüklüğüne geldiği dönemde hastalık kontrol edilmeli ve olası bulaşma durumunda hastalıkla mücadele edilmelidir. Hastalık görülen yerlerde mücadele edilmediği takdirde fındık ürününde verim ve kalite kayıplarıyla karşı karşıya kalınacaktır.

Hastalık etmeni fungus ilk belirtilerini taze sürgün ve yapraklarda görülmekte, yaprak üstlerinde renk açılmaları, sarımsı beneklenme şeklinde lekeler meydana getirmektedir. İleriki dönemlerde ise yapraklarda fotosentez alanı daraldığı için kahverengileşmekte, şeker üretimi durmakta bitkide gelişim geriliği görülerek yapraklar vaktinden önce görevlerini yapamadan dökülmektedir. Hastalık etmeni fungus bulaşmanın ardından doku içerisinde spor gelişimleri tamamlayarak yapraklarda, sürgünlerde ya da çotanaklarda fungusun beyaz un serpilmiş gibi bir görünüm almakta, daha sonra renkte matlaşma puslu bir yapı almakta ve daha sonrasında kahverengileşerek erken dönemde dökülmektedir. Eğer hastalık etmeni fungus erken dönmede çotanağa bulaşmış ise çotanaklarda da kurumalar meydana gelmektedir. Hastalık çotanaklara geç dönemde bulaşırsa çotanak bu durumdan önemli ölçüde etkilenmeyecektir.


Mücadele Yöntemleri:

Kültürel Önlemler:

  1. Bulaşma kaynaklarının azaltılması için yere dökülen yapraklar ile hastalıklı bitki artıkları toplanmalı, bulaşık dip sürgünleri kesilmeli ve imha edilmelidir.
  2. Bahçede nemi azaltmak, iyi bir hava sirkülasyonu ve yeterli ışıklanma sağlamak için ocak başına maksimum 5-6 dal bırakılarak budama yapılmalı; hastalık ilk önce taze sürgün ve yapraklarda bulaşma gerçekleştirdiğinden dip temizliklerini sezon içinde en az 2 kez yapılmalı dip sürgünlerinin hem verim üzerine olumsuz etkisi ortadan kaldırılmalı hem de hastalığın bulaşması önlenmelidir.

Kimyasal Mücadele;

  1. Hastalık bahçede geçen yıllarda bulaşık ise yapraklar para büyüklüğüne geldiği dönemde yani çotanak bağlama döneminde ilaçlı mücadeleye başlanmalı, ilacın etki süresine göre 15-20 gün aralıklarda hasada kadar ilaçlamalara devam edilmelidir. Bitki Koruma Ürünü seçiminde 1. ve 2 ilaçlamayı Kükürt 800 g/l aktif maddesinden tercih edilmeli, böylece hem külleme hastalığı baskı altına alınacak hem de Fındık Kozalak Akarı zararı önlemiş olacaktır. Diğer ilaçlamalarda ise ruhsatlı preparatlardan etki mekanizması ve kalıntı süresine dikkat edilerek ilaçlamalara devam edilmelidir.
  2. Hastalık bahçede geçen yıllarda bulaşık değilse hastalık görülür görülmez ilaçlı mücadeleye geçilmelidir.

 

İlaçlama Programı;

  1. İlaç (Geçen yıl Bulaşık ise) ; Hakim çeşidin yaprakların para büyüklüğüne geldiği dönem 5-10 Nisan tarihinde Kükürt 800 g/l aktif maddesinden 100 litre suya 400 cc gelecek şekilde uygulanmalı
  2. İlaç ; 25 Nisan -5 Mayıs  Hastalığın bulaşmasını önlemek amacıyla ve ayrıca Kozalak Akarı zararına karşı Kükürt 800 g/l aktif maddesinden 100 litre suya 400 cc gelecek şekilde uygulanmalı,
  3. İlaç ; 20-30 Mayıs tarihleri arasında bahçede Fındık Kurdu Zararlısı mevcutsa zararlıya kontrol altına alabilecek bitki koruma ürünleriyle birlikte külleme hastalığına ruhsatlı  sistemik ve tedavi edici olan ruhsatlı Floupyram 200 g/l+Tebuconazole 200 g/l  aktif maddeli ilaç karıştırılarak uygulanır.
  4. İlaç ; 15-25 Haziran tarihleri arasında bahçede külleme hastalığına ruhsatlı  sistemik ve tedavi edici olan ruhsatlı Floupyram 200 g/l+Tebuconazole 200 g/l  aktif maddeli ilaç karıştırılarak uygulanır.
  5. İlaç ; 5-15  Temmuz tarihleri arasında bahçede külleme hastalığına ruhsatlı sistemik koruyucu ve tedavi edici olan ruhsatlı 50 g/l Triadimenol aktif maddeli ilaç Fındık yeşil Kokarcasına ruhsatlı bir preparatla karıştırarak uygulanmalıdır.

Fotoğraf Galerisi (6)

Tüm fotoğrafları görüntülemek için buraya tıklayınız.
Son Haberler
...
Düzce’De Çeltik Üretimine Güçlü Destek
...
Düzce’De Fao İş Birliğiyle Kırsal Kalkınmaya Y ...
...
Düzce’De Kırsal Kalkınma İçin Önemli Adım: Avr ...
...
İl Müdürü Esra Uzun, 20 Mayıs Dünya Arı Günü’N ...
...
Fındık Üreticileri Ve Arıcılar Dikkat! Zararlı ...
...
Düzce’De Islahı Tamamlanan Meralar Hizmete Açı ...

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : Ana Bina: Kültür Mah. 737 Cad. No: 11 81010 Merkez / DÜZCE Ek Bina: Uzunmustafa Mah. D-100 Karayolu Caddesi No: 461 81010

  • Telefon : 0380 5143247 - 5248395-5241396 -5142426-5142428

  • Faks : 0380 5241397-5142427

  • E-Posta : duzce@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın
©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI